You might also like
Moim ulubionym przysmakiem z dzieciństwa były ciastka bananowe. Na tle wykwintnych i skomplikowanych deserów ciastka bananowe wydawać się mogą dość proste, jednak to właśnie w tej prostocie leży ich niezaprzeczalny sukces.
![]()
Warto wspomnieć, że choć obecnie wybór smakołyków jest dużo szerszy, niż wcześniej, dla wielu osób domowy napoleon mojej mamy nadal pozostaje ulubionym ciastem. Bananowe ciastka z dzieciństwa pamiętam jako wyjątkowo delikatne, aromatyczne i słodkie.
Próbując je odwzorować postanowiłam zrezygnować z cukru, który negatywnie wpływa zarówno na zdrowie, jak i sylwetkę. Modyfikując nieco przepis z czasów dzieciństwa nauczyłam się przygotowywać ciastka bananowe w nowej, bezcukrowej wersji zaledwie w kilka minut! Zacznijmy od składników.

Na początku mieszamy na gładką, jednolitą masę: mleko, syrop waniliowy, całe jajko, 1 łyżeczkę kakao, proszek do pieczenia i olej kokosowy.
Comments are closed.